Tankesmedjan Nynäshamn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riksdagsledamoten Siv Holma:

Sverige i Nato kan ge nytt liv i fredsrörelsen

 

En kunnig Siv Holma, riksdagsledamot för vänstern, bosatt i Kiruna, inspirerade till ett brett samtal om Sveriges försvarspolitik, tisdagen den 27 mars när hon besökte Tankesmedjan Nynäshamn i bibliotekets lokaler i Folkets hus. Hon talade både om den svenska försvarspolitikens utveckling, och nya inriktning, och misstankar kring sambandet mellan militärallianser och de ekonomiska/politiska intressen som ny fylkas kring Arktis.

 

En brett sammansatt publik mottog hennes synpunkter med aktivt intresse och ställde både frågor, och hade egna åsikter om allt från Sveriges militärpolitiska roll under kalla krigets dagar, till dagens njugghet inför aggressiva militärövningar i Norrbotten. Den senaste med fjorton Nato-anslutna länder inblandade, och där ett Herkulesplan som kraschade mot Kebnekaises bergvägg gav uppmärksamhet åt händelsen på ett alldeles särskilt sätt.

 

Att Sverige för länge sedan övergett sin neutralitetspolitik stod klart för alla. Att det också medfört en allians med och i  Nato som  mera kan liknas vid ett medlemskap  än EUs projekt  ”partnerskap för fred”  - ledde dock till en  vidare diskussion.

 

Militärövningarna i Norrbotten, från Vidsel i Älvsbyns kommun upp till Kiruna, har åtminstone i Norrbotten återuppväckt fredsfrågan, framhöll Siv Holma, som själv var en del av den nu avsomnade fredsrörelsen under åttiotalet. Men hon framhöll också att protesten och frågorna kring vad som egentligen pågår, när flygmaskinerna dånar över hustaken, hålls tillbaka i de norrländska samhällena av rädsla för att pengar och arbetstillfällen ska gå förlorade.

 

Efter drygt två timmars samtal och debatt, där många uttryckte ilska och indignation över bristen på information från det svenska försvaret om Sveriges engagemang i andra länders krigföring, så avslutades mötet med det gemensamma löftet att fredsfrågan skulle komma tillbaka på Tankesmedjan Nynäshamns dagordning.

 

Siv Holma, som deltagit utan några som helst tankar på ersättning, avtackades med en varm applåd och med ett diplom där hennes betydelse för ett brett kritiskt samtal prisades.


 

Text: Ulla Tengling