Tankesmedjan Nynäshamn

 

 

 

 

 

 

 

Daniel Ankarloo, ekonomidoktor på Nynäshamnsbesök:

 

Sverige har råd med den välfärd som alla vill ha!

Välbesökt och livligt var det när den kontroversielle författaren tillika ekonomidoktorn Daniel Ankarloo besökte Tankesmedjan Nynäshamn under torsdagen den 27 oktober.

Daniel Ankarloo är främst känd för att han i grunden betvivlar den alltmer förhärskande idén, och politiken, att Sverige inte längre har råd med bra och allmän välfärd åt alla.  Följdriktigt blev det den saken som även fokuserades under Nynäshamnsbesöket.  Men frågan om svenska folket är sviket av sina ledare, från vänster till höger, eller utsatta för en ren komplott, ville han inte besvara. Det fick bli upp till publiken själv av att avgöra det! Däremot visade han siffror och tabeller från myndigheter, bland annat från Sveriges kommuner och landsting, som tydligt åskådliggjorde att den som tolkat tabellerna dragit fel slutsatser när det gäller det framtida välståndet. Eller snarare obeståndet. Han gav också flera exempel på myndighets- och utredningstexter, som gick i samma riktning. Det vill säga pekade mot en svart ödesbestämd framtid, omöjlig att påverka:

- Undra på att unga människor ger upp! Vem vill engagera sig när allt redan är kört? Sa han.

Daniel Ankarloos budskap är och var därför, mycket kortfattat:

- Gå inte på det där!! Prognoserna är missvisande. Sverige har råd med det som det svenska folket över lag, och mycket entydigt, anser vara viktigast av allt: bra sjukvård, bra skola och bra omsorg för barn och gamla. Pengarna räcker! Och så visade han samma siffror och tabeller som bland annat Sveriges kommuner och landsting står för – men gjorde en helt annan tolkning utifrån dessa kända fakta.

 – Framförallt så händer ingenting om vi inte gör någonting! Det går inte åt fanders. Det behövs varken entreprenader eller intraprenader. Det behövs inga fler utförsäljningar eller lotterier där välfärdens pengar står på spel! I alla fall inte för att trygga ekonomin och det svenska folkhemmets välfärdsprincip som grundlades redan på Gustav Möllers tid. Där den allmänna skattefinansierade omsorgen skulle vara den bästa tänkbara – för alla.

Daniel Ankarloos förslag inför framtiden var och är det citat som stod på den t-shirt som han bar, hämtad ur den folkrörelse som föddes i spåren av författaren Sven Lindqvists åttiotalsbok ”Gräv där du står”.

– Om vi verkligen gör det, verkar där vi är, gräver där vi står, agerar, då händer något. Till skillnad från om vi väljer att stå stilla, för då blir det still i huvudet också.

Daniel Ankarloo, som medverkade utan anspråk på ersättning, avtackades med en lång och varm applåd, samt med ett hedersdiplom som underströk betydelsen av öppna, ärliga och kritiska samtal som en omistlig del i varje demokratiskt och hederligt samhälle.

Tankesmedjan Nynäshamn höll sitt möte i bibliotekets lokaler i Folkets hus i Nynäshamn.

 

Text: Ulla Tengling