Tankesmedjan Nynäshamn

 

 

 

 

 

 

Hamnviksprojektet

Stort tack till arkitekt M. Strömberg för din upplysande artikel om Hamnviksprojektet i NP, 3 april. Det är naturligtvis viktigt att bygga bostäder i kommunen. Dels finns det en bostadskö, med tusentals köande, dels kan kommunen behöva växa något för att få hit bättre service.

 

Men det är ju redan så många byggprojekt på gång. Tilltänkta byggprojekt som Sea Views alla bostadsrätter vid Telegrafen, Riksbyggens planerade hus, husen på Trehörningen, Mörbyvägen, Veidekkes jättedyra havslägenheter i Nynäsviken och HSB:s nybyggda hus i centrum borde väl räcka ett bra tag.

 

Dyra bostadsrätter med havsutsikter ska locka människor att flytta hit, men många höginkomsttagare har också höga avdrag och ger inte alls så stora skatteintäkter som man kan tro.

 

Vid Tankesmedjans Nynäshamn senaste filosofiska och politiska café sades det att det ligger en enkät om Hamnviksprojektet på biblioteket. Vem har ni tänkt ska svara på den? De som råkar gå förbi? Jag vill bara påpeka att det inte går att använda den till något på det sätt som den genomförs.

 

 Om medborgarnas synpunkter är viktiga för ansvariga (vilka de nu är) så måste ett frågeformulär hanteras vetenskapligt. Det här går inte alls.

 

Hamnviksprojektet känns konstigt, vad ligger bakom det? Vem har väckt frågan? Går det rätt till? Det påminner mig om parkeringshuset i Nynäshamn, Saudiaffären och krigsövningarna i Norrbotten.

 

Att så enögt satsa på bostadsrätter och helt glömma alla som står i den kommunala bostadskön för hyreslägenhet visar ocskå på djup arrogans för dessa människor. Ytterst liten del i ovannämnda byggprojekt innehåller hyresrätter. Rusta upp allmännyttan först. Varför händer det ingenting med Backluraområdet?

 

Visst kan jag klicka runt på kommunens hemsida och läsa dokument i "oändlighet". Men det står så mycket obegripligt så det väcker mer frågor än jag får svar. (Se Strömbergs artikel).

 

Det behövs en fördjupad demokrati för människors inflytande i den här kommunen. Hamnviksprojektet måste det verkligen informeras om och diskuteras ordentligt och sedan måste det utlysas en folkomrösning i kommunen. Så viktig tycker jag att frågan är.

 

Jag har också, som artikelförfattaren, funderat över vad det betyder att Nynäshamn är en ekokommun. Det tycker jag någon ska förklarar här i tidningen. Det går inte att skaffa det varumärket och sedan inte ta hänsyn till vad det innebär. Hamnviksprojektet är verkligen inte miljövänligt.

 

Mia Maria Rosenqvist

medlem i Tankesmedjan Nynäshamn

6 april 2012